Proces s Mikulášom Č. a spol. pokračoval objasňovaním vraždy Karcela

09.12.2008 Prešov

Prešov 9. decembra (TASR) – Pracovník Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBPOK) dnes na hlavnom pojednávaní s Mikulášom Č. a spol. vypovedal pred senátom Okresného súdu v Prešove vo veci usmrtenia podnikateľa ...
Policajt počas výsluchu vedeného prokurátorkou hovoril o stretnutí s dnes už nebohým Matejom Zacharom, ktorého meno sa objavilo v spisovom materiáli v súvislosti s týmto trestným činom. Osobu Zachara charakterizoval ako mladého chlapca z pomerne dobre situovanej rodiny v Brezne. Vo výpovedi uviedol, že ho kontaktoval spolu so svojim kolegom v novembri 2005 za účelom zisťovania skutočností v prípade spomínanej vraždy. Keďže ten nebol s policajtmi ochotný hovoriť v priestoroch firmy svojich rodičov v Brezne a nechcel sa s nimi ukazovať na verejnosti, spolu sa presunuli do budovy (ÚBPOK) v Banskej Bystrici. Podľa tvrdenia svedka už počas cesty autom prejavoval Zachar známky nervozity. Na prekvapenie svedka Zachar uviedol, že o pripravovanej vražde Karcela vôbec nevedel, tvrdil iba toľko, že išiel pomôcť svojmu kamarátovi Michalovi M. , s ktorým sa mal stretnúť na dohodnutom mieste. Počas ďalšieho rozhovoru, podľa tvrdenia svedka, popísal Zachar aj priebeh skutku. Vzhľadom na to, že príslušníci polície nevykonávali procesné úkony orgánov činných v trestnom konaní, poradili mu, aby všetky tieto skutočnosti uviedol pred vyšetrovateľom.
Potom Zachar požiadal policajtov, aby sa mohol poradiť so svojim otcom. Počas telefonátu mu údajne povedal, že s ním potrebuje hovoriť v súvislosti so 100.000 korunami (3319 eur), ktoré mal dostať od nejakej osoby. Otec sa na úrad dostavil v priebehu hodiny a potom spoločne so synom odišli. Polícia zistila, že v ten večer sa stretol Zacharov otec s advokátom Danielom M. , ktorý v tomto procese čelí obvineniam z prípravy Karcelovej vraždy.
Druhá návšteva policajtov sa podľa tvrdenia svedka u mladého Zachara uskutočnila v priebehu niekoľkých dní vo firme jeho rodičov, ktorí si však neželali, aby sa ich rodina spájala s týmto skutkom z minulosti a žiadny rozhovor sa nekonal. V nasledujúcich mesiacoch v priebehu dokumentovania trestnej veci Matej Zachar vypovedal a zúčastňoval sa na procesných úkonoch.
Približne po pol roku od prvého kontaktu sa počas náhodného stretnutia s mladým Zacharom policajti od neho dozvedeli, že mu vraj advokát Daniel M. mal dať podpísať vyhlásenie o tom, že ho policajti nútili vypovedať v tejto veci. To však dnes svedok pred súdom odmietol, pretože ak by tak urobili, mohlo to negatívne ovplyvniť neskoršie pojednávanie. Na skutočnosti vyplývajúce z výpovede svedka reagoval len obvinený Daniel M.. Uviedol, že Zacharovci ho spolu navštívili, pričom sami naformulovali spomínané vyhlásenie. \"Matej Zachar ho napísal vlastnou rukou, ja sám som mu obsah nediktoval a rovnako som ho nenútil, aby takýto dokument podpísal, \" konštatoval obvinený.
Niekedy v polovici roka 2006 počas ďalšieho náhodného stretnutia sa Zachar svedkovi zdôveril, že má rakovinu a hovoril aj o tom, že ho tento skutok ťaží na svedomí. \"Bolo na ňom vidieť, že mu dobre padlo, keď sa mohol pred niekým vyrozprávať. Bol to podľa mňa slušný chlapec a do tejto skupiny osôb mi nijako nepasoval. Mrzí ma, že sa neskôr rozhodol skončiť so životom, \" dodal na záver svojej výpovede svedok.
Ďalší priebeh pojednávania, počas ktorého predviedla eskorta svedka Jozefa B. , mal rýchly spád. Svedok uviedol, že o vražde Karcela nič nevie, čo robil v deň spáchania tohto skutku si nepamätá a žiadneho z troch prítomných obžalovaných nepozná. Potvrdil, že v súčasností je stíhaný spolu s Branislavom A. a ďalšími osobami za spáchanie závažného trestného činu. Prokurátori i obhajcovia upustili od jeho vypočúvania.
Pojednávanie popoludní pokračuje výsluchom ďalších predvolaných svedkov.
 

Vyberte región